Milliyetçi Hareket Partisi’nin Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in ailesi hakkında yoğun bir merak söz konusu. Alparslan Türkeş’in çocukları kimlerdir sorusunu yanıtladık!

Alparslan Türkeş’in Kaç Çocuğu Var?

Hayatı boyunca iki evlilik yapan Alparslan Türkeş’in toplamda 7 tane çocuğu vardır. Alparslan Türkeş’in ilk evliliği Muzaffer Hanım’dan Ayzıt, Umay, Selcan, Çağrı ve Yıldırım Tuğrul isimlerinde 5 çocuğu olmuştur.

Alparslan Türkeş, Muzaffer Türkeş’in vefatının ardından Seval Hanım ile dünyaevine girmiştir. Alparslan Türkeş’in bu evliliğinden ise Ayyüce ve Ahmet Kutalmış adında 2 çocuğu bulunmaktadır.  

Alparslan Turkesin Cocuklari 6

2023’ün Mayıs ayında yapılan genel seçimlerde Alparslan Türkeş’in çocukları Ayyüce Türkeş ve Yıldırım Tuğrul Türkeş, iki farklı partiden milletvekili seçilmiş ve meclise girmiştir. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen yerel seçimlerde ise Ayyüce Türkeş, İYİ Parti bünyesinde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olmuştur.

Peki Alparslan Türkeş’in çocukları kimdir? Sorunun cevabı ilerleyen satırlarda…

Alparslan Turkesin Cocuklari 2

Tuğrul Türkeş Kimdir?

Tam adıyla Yıldırım Tuğrul Türkeş, Alparslan Türkeş’in çocukları arasında yaşça en büyük olanıdır. 1 Aralık 1954 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiş olan Tuğrul Türkeş ekonomist ve siyasetçidir. Eğitim hayatını Ankara’da geçiren Tuğrul Türkeş, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun olmuştur.

Tuğrul Türkeş üniversite mezuniyetinin ardından T.C. Ticaret Bakanlığı bünyesinde, basın danışmanı olarak kariyerine başlamıştır. Aynı zamanda Ortadoğu Gazetesi’nin yönetim kurulu başkanlığını üstlenen Türkeş, bazı gazetelerde köşe yazarlığı da yapmıştır.

Tuğrul Türkeş kariyer konusunda oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu kapsamda Turkuaz Fuarcılığı kurmuş, Petkim AŞ. ve T.C. Kalkınma Bankası’nda yönetim kurulu üyeliği yapmıştır.

Tuğrul Türkeş 1997 yılında vefat eden babası Alparslan Türkeş’in yerine, Milliyetçi Hareket Partisi genel başkanlığına adaylığını koymuştur. Ancak Devlet Bahçeli’nin aday seçilmesi sonucu partiden ayrılmıştır.

Milliyetçi Hareket Partisi’nden ayrılmasının ardından Tuğrul Türkeş, Aydınlık Türkiye Partisi’nin (ATP) kurucu üyeleri arasında yer almış ve genel başkan olmuştur. Ancak 2002 yılında yapılan seçimleri kaybettikten sonra Aydınlık Türkiye Partisi’nden istifa etmiştir.

2007 genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi’ne geri dönen Türkeş, Ankara’da milletvekili adayı olmuş ve meclise girmiştir. 2015’ kadar mecliste yerini koruyan Tuğrul Türkeş, 5 Eylül 2015 yılında partiden ihraç edilmiştir.

Tuğrul Türkeş aynı yıl Ak Parti milletvekili olarak meclise girmiştir. Bununla birlikte Türkeş, Ahmet Davutoğlu’nun başbakan yardımcılığını üstlenmiştir. Davutoğlu’nun istifasının ardından ise, 2016 yılında Binali Yıldırım’ın başbakan yardımcılığı konumunda görev almıştır.

Tuğrul Türkeş 2018 genel seçimleriyle birlikte Ak Parti Ankara Milletvekili seçilmiştir. Halen aynı görevde olan Türkeş, meclis üyeliğine devam etmektedir.

Alparslan Turkesin Cocuklari 4

Alparslan Türkeş’in Kızı Ayyüce Türkeş Kimdir?

Alparslan Türkeş’in çocukları arasında yer alan Ayyüce Türkeş, 2 Ekim 1977 Ankara doğumlu bir siyasetçi ve ekonomisttir. Eğitim hayatını Ankara’da tamamlayan Ayyüce Türkeş, Bilkent Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun olmuştur.

Ayyüce Türkeş, 2003 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi MBA derecesi kazanmıştır. Ardından 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden Bankacılık alanında doktora derecesi almıştır.

2011 yılında dünya evine giren Türkeş, evliliğinin ardından Amerika’ya taşınmıştır. Alparslan Türkeş’in kızı Ayyüce Türkeş, 2023 yılına kadar kariyerine New York’ta devam etmiştir. Burada bir siber güvenlik şirketinin, ekonomiden sorumlu üst düzey yöneticisi olarak çalışmıştır.          

Ayyüce Türkeş 2023 yılında Türkiye’ye dönmüştür. Adana’nın Kozan ilçesine yerleşen Türkeş, burada siyasete atılmıştır.

Ayyüce Türkeş İYİ Parti’nin Adana Milletvekili Adayı olmuştur. 2023 genel seçimlerinde meclise giren Türkeş, Milli Savunma Komisyonu’nda yer almıştır.

2024 yılı yerel seçimlerinde ise Adana Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak gösterilmiş, ancak seçilememiştir.

Alparslan Turkesin Cocuklari 3

Kutalmış Türkeş Kimdir?

Alparslan Türkeş’in çocukları arasında siyasetle ilgilenen bir diğer isim de Ahmet Kutalmış Türkeş’tir. 1978 İstanbul doğumlu olan Kutalmış Türkeş, ekonomist ve aynı zamanda siyasetçidir.

Kutalmış Türkeş Bilkent Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunudur. Yükseköğreniminin ardından eğitimine devam eden Türkeş, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Uluslararası Finans alanında yüksek lisans yapmıştır.

Kutalmış Türkeş yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra Amerika’ya gitmiştir. Amerika’da öğrenimine devam eden Türkeş; Pepperdine University, Webster University ve Washington DC American University bünyesinde eğitimler almıştır. 2005 yılında iş hayatına atılan Kutalmış Türkeş, uluslararası finans piyasaları üzerine çalışmalar yapmıştır.  

Kutalmış Türkeş, Alparslan Türkeş Vakfı’nı kurmuştur. Aynı zamanda bahsi geçen vakfın kurulunda yer almaktadır. Kutalmış Türkeş siyasete ise 2011 yılında adım atmıştır. Bu kapsamda Türkeş, 24. dönem Ak Parti İstanbul milletvekilliği yapmıştır. Ancak Mayıs 2015’te Ak Parti’den istifa etmiştir.

Alparslan Turkesin Cocuklari 5

Alparslan Türkeş Kimdir?

Alparslan Türkeş gerçek adı ile Ali Arslan Türkeş’tir. Alparslan ismi Osman Zeki Bey tarafından verilmiştir.

Alparslan Türkeş’in doğum tarihi 25 Kasım 1917’dir. Lefkoşa’da doğmuş olan Alparslan Türkeş, Türk tarihi için oldukça önemli bir asker ve siyasetçidir.

Peki Alparslan Türkeş nereli? Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurucu lideri Alparslan Türkeş soy ağacı gereği Kayserili bir aileden gelmektedir.

Başbuğ olarak anılan Alparslan Türkeş, 1936 yılında Kuleli Askeri Lisesi’ni bitirmiştir. Asteğmen olarak buradan mezun olduktan sonra, Harp Akademisi’ne başlamıştır. 1938 yılında ise teğmen olarak Harbiye’den mezun olmuştur.

Manisa’nın otostopçu hayalet kız efsanesi! Manisa’nın otostopçu hayalet kız efsanesi!

Alparslan Türkeş 1944 yılında, Nihal Atsız ve Nejdet Sançar ile birlikte yargılanmıştır. Türkeş, 9 ay 10 gün Tophane Askeri Hapishanesi’nde kalmış ve 1947 yılında beraat etmiştir.

1951 yılında kurmaylık sınavını kazanan Alparslan Türkeş, 1955 yılında Harp Akademisi’nden kurmay binbaşı olarak mezun olmuştur. Ardından ise, NATO Türk Temsil Heyeti üyeliğine atanmış ve burada ekonomi eğitimi almıştır.

1959 yılında Almanya’ya Atom ve Nükleer Okulu’na gönderilen Türkeş, mezuniyetinin ardından kurmay albay olmuştur.

27 Mayıs 1960 darbesinde aktif bir rol almış olan Alparslan Türkeş, başbakan müsteşarlığı görevini üstleniştir. Alparslan Türkeş bu vazifeyi icra ederken Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet İstatistik Enstitüsü ve Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü gibi kurumları kurmuştur.

1963 yılında ise Türkiye’ye dönmüş, Huzur ve Yükseliş Derneği’ni kurmuştur. Ancak Alparslan Türkeş, ilgili yılda ortaya çıkan darbe girişimine karıştığı iddiasıyla tekrar cezaevine girmiştir. 4 ay süren hücre hapsinin ardından ise beraat etmiştir.

Alparslan Turkes Kimdir 1

Alparslan Türkeş Siyasi Kariyeri

Alparslan Türkeş 1965 yılına gelindiğinde resmi olarak siyasete atılmıştır. Bu yıl Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’ne (CKMP) katılmış ve genel başkanı olmuştur. Aynı yıl Ankara milletvekili olan Alparslan Türkeş, 1969 yılında CKMP’nin adını ve amblemini değiştirmiştir. Bu kapsamda Milliyetçi Hareket Partisi resmen kurulmuştur. Aynı yıl Adana milletvekili olarak seçilmiştir.

Alparslan Türkeş, 1975- 1977 tarihleri arasında Süleyman Demirel’in başbakan yardımcısı olarak görev yapmaya başlamış ve MHP genel başkanı seçilmiştir.

12 Eylül 1980 tarihli askeri darbe sırasında teslim olan Alparslan Türkeş, dört buçuk yıl ceza ile hapse girmiştir. Hapis cezası sırasında idamı istenen Türkeş, 1985 yılında beraat etmiştir.

Alparslan Türkeş’in 1987 yılında siyaset yapma yasağı kaldırılmıştır. Ardından ise Milliyetçi Çalışma Partisi’nin (MÇP) genel başkanı olmuştur. Bu kapsamda Türkeş, 1991 yılındaki genel seçimlerde Yozgat milletvekili seçilmiştir.

1992 yılında, 12 Eylül darbesinden dolayı kapatılan partilerin tekrardan açılabilme kararına gidilmiştir. Bu kapsamda MÇP’nin adı MHP olarak değiştirilmiştir. Bu kapsamda Alparslan Türkeş, 1997 yılına kadar MHP adına çalışmalar yürütmüştür.

Alparslan Türkeş siyasi ve askeri kariyerinin yanı sıra, birçok eser kaleme almıştır. Alparslan Türkeş’in 10’dan fazla kitabı bulunmaktadır.

Alparslan Türkeş Ne Zaman Öldü?

Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurucu lideri Alparslan Türkeş’in ölüm tarihi, 4 Nisan 1997’dir. Alparslan Türkeş, 79 yaşındayken vefat etmiştir.

Peki Alparslan Türkeş nasıl öldü? Alparslan Türkeş’in kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği bilinmektedir. Siyasetçi Asker Alparslan Türkeş’in mezarı ise Ankara’dadır.

Muhabir: Özkan Çelik