Ramazan Bayramı'nın ardından ilk kahvaltıya dair uyarılar gelmeye devam ediyor. Diyetisyen Büşra Nur Enez Baş, bayram sabahında hafif bir kahvaltı yapmanın önemine vurgu yaparak, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinden ve kızartmalardan uzak durulması gerektiğini belirtiyor. Diyetisyen Baş, kahvaltının en az 20 dakika sürmesi gerektiğini ve gıdaların iyi çiğnenmesi gerektiğini ifade ediyor.

Yaz aylarının gelmesiyle bacak estetiğine ilgi arttı Yaz aylarının gelmesiyle bacak estetiğine ilgi arttı

Bir aylık oruç döneminden sonra Ramazan Bayramı'nda yenilecek gıdalara dikkat etmenin önemine değinen Baş, öğün sayısının birden arttırılmamasını ve özellikle bayramda şekerli gıdaların tüketilmemesi gerektiğini tavsiye ediyor. Şeker, çikolata, baklava ve börek gibi hamur işlerinin kan şekerini hızlı yükselttiğini ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabileceğini belirtiyor.

Baş, özellikle ilk kahvaltıda haşlanmış yumurta, domates, salatalık, maydanoz gibi çiğ sebzeler ve az yağlı peynir gibi sağlıklı tercihler yapılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, sofrada en az 20 dakika zaman geçirilmesinin sindirim sürecine olumlu etki edeceğini belirtiyor.

Akşam yemeklerinin erken saatlerde ve daha hafif şekilde yapılması gerektiğine işaret eden Baş, tatlı tercih edenlerin hamur ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmelerini öneriyor. İçecek olarak da şerbetler yerine evde yapılan taze sıkılmış meyve suları, hafif şekerli limonata ya da ayranın tercih edilmesini öneriyor.

Diyetisyen Baş, sindirim sisteminin düzenli çalışması için lif ihtiyacının karşılanması gerektiğini ve günlük en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesinin önemine dikkat çekiyor. Ayrıca, diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlığı olan bireylerin bu sürece daha dikkatli yaklaşmaları gerektiğini belirtiyor.

Çay ve kahve tüketimine de değinen Diyetisyen Baş, her ikram edilen çay ve kahveyi içmemeyi, en azından günlük tüketimi 3-4 bardak çay ve maksimum 1 ya da 2 fincan kahveyle sınırlamayı öneriyor. Ramazan boyunca su ve sıvı tüketiminin azaldığını hatırlatarak, günde en az 2-2,5 litre su içilmesini tavsiye ediyor.

Baş, bayramda alınan kalorileri dengelemek için fiziksel aktivitenin arttırılmasının önemine de vurgu yapıyor. Haftanın birkaç günü düzenli yürüyüşler yapılmasını ya da bayram ziyaretlerine giderken yürüyüş yapmayı öneriyor. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolün dengelenmesine, kilo kaybına ve bağırsak sağlığına olumlu etki edeceğini belirtiyor.


 

Kaynak: İHA