Son zamanlarda sosyal medyada sıklıkla karşılaştığımız kavramlardan biri olan “kanalize” ne anlama geliyor, cevapladık.

Kanalize Kelimesinin Kökeni Nedir?

“Kanalize” kelimesinin kökeni Fransızcadır. Fransızca dilinde “canalisé” şeklinde yazılan ve yönlendirmek, istenen tarafa sevk etmek anlamına gelen bu kelimeyle son dönemde çok karşılaşılmaktadır.

“Kanalize ne demek?” sorusu da son zamanlarda sosyal medya kullanıcılarının merak ettiği konulardan biri.

Kanalize Ne Demek?

Türk Dil Kurumu’nun resmi internet sitesinde yer alan sözlükte “kanalize” kelimesi şu şekilde tanımlanmıştır:

“Yönlendirmek, bir düzene koymak” anlamındaki kanalize etmek, “yönlenmek, bir düzene konulmak” anlamındaki “kanalize olmak” birleşik fiillerinde geçen bir söz.

Kanalize Etmek Ne Demek?

Kanalize kelimesi, cümle içinde genellikle tek başına kullanılmıyor. Kanalize etmek terimi olarak kullanımını görmek mümkün.

Kanalize etmek, bir şeyi nizama koymak, bir şeyi yönlendirilen tarafa doğru yöneltmek anlamına gelmektedir. Daha çok bir konudaki görüşleri bir yana çekme, fikirleri o yönde bir araya getirme anlamında kullanılır.

Kanalize Etmek Cümle İçinde

Kanalize etmek kelimesi cümle içinde şu şekilde kullanılabilir: “Düşüncelerini ona kanalize edebilmek için sessiz bir yerde oturması gerekiyordu.”

Kanalize Olmak Ne Demek?

Kanalize kelimesi, cümle içinde kanalize olmak şeklinde de kullanılabilir. Kanalize olmak terimi de bir şeyi kanal gibi bir doğrultuda ilerletmek, akışını sağlamak anlamına gelmektedir.

Manisa’da büyüleyen gösteri! Manisa’da büyüleyen gösteri!

Kanalize olmak, örneğin bir toplantı esnasında toplantıdaki kişilerin düzenli olması ve ilgisini çekmek için kullanılabilir. Verim alabilmek veya toplantı konularının anlaşılması için dikkatlerin yapılan işe yöneltilmesi istenebilir.

Kanalize Olmak Cümle İçinde

Kanalize olmak kelimesi cümle içinde şu anlamda kullanılabilir: “Bugünkü toplantıda konuşacaklarımız önemli, konuya kanalize olmanızı istiyorum.”

Kanalize Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir?

Herkes tarafından kanalize kelimesi merak ediliyor ve araştırılıyor. Kanalize kelimesinin ne anlama geldiğini ve cümle içinde nasıl kullanılacağını cevapladık. Peki kanalize kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Kanalize kelimesinin eş anlamlısı yönelmek, yönlenmek, yönlendirmek, yönlendirilmiş sözcükleridir.

Benzer anlam olarak “entegre kelimesi” de kullanılabilir. Entegre, güncel TDK sözlüğüne göre “bütünleşmiş” anlamına gelmektedir.

Kanalize Kelimesi Nasıl Hecelenir?

Kanalize kelimesi, “ka-na-li-ze” şeklinde hecelenir.

Muhabir: Özkan Çelik