Antik çağlardan günümüze uzanan gizemli bir yolculuk, Batı Anadolu'nun kalbindeki şehir Manisa'nın adının kökenlerini aydınlatıyor. Manisa'nın isminin kökenine dair izler, tarih öncesi dönemlere kadar uzanıyor ve bu izler, şehrin derin tarihini keşfetmeye çağırıyor. Peki, Manisa isminin anlamı nedir, Manisa ne demek? Manisa ismi nereden geliyor? Sizin için haberleştirdik!

Manisa Ne Zaman ve Nasıl Kuruldu?

Manisa'nın kökeni, tarihçileri bile derin düşüncelere sevk ediyor. Lydia adıyla anılan bu topraklarda, şehrin kuruluş tarihi ve ilk yerleşim yeri hakkında kesin bilgilere ulaşmak mümkün değil. Ancak, antik kaynaklar ve arkeolojik bulgular, MÖ.  II. bine kadar çıkan bir geçmişi bulunduğu ileri sürülen şehrin ilk yerleşiminin bugünkü yerinden 7 km doğuda bulunan Yarıkkaya mevkiinde olduğu ve Tantalis adını taşıdığını gösteriyor. Bulgular, Manisa'nın MÖ 12. yüzyılda büyük bir göç dalgası sırasında yok edildiğini ve ardından yeniden inşa edildiğini işaret ediyor.

Manisa İsmi Nereden Geliyor?

Manisa ismi, Spil Dağı'nın eteklerinde kurulu olan Magnesia’dan Türk hakimiyeti sırasında türemiştir. Manisa'nın adının kökenine indiğimizde karşımıza çıkan ilginç bir hikaye var. Antik dönemde, bugünkü Yunanistan'ın Teselya bölgesinde yaşayan Magnetler, Batı Anadolu'ya göç ettiğinde, önce Menderes Nehri kıyısında Magnesia şehrini kurdular. Sipylos Dağı eteklerinde ikinci bir Magnesia şehri inşa edilirken bu şehrin adı, "Magnesia ad Sipylum" olarak anıldı ve zamanla Türk Hakimiyeti sırasında "Manisa"ya dönüştü.

Antik kaynaklar şehrin kurucuları olarak, bugünkü Yunanistan’ın Teselya bölgesindeki Pelion dağı civarında yaşayan Magnetleri işaret etmektedir. Magnetler, Batı Anadoluya göç ettiklerinde önce Menderes nehri kıyısındaki Magnesia’yı, daha kuzeye giden bir koluda Sipylos dağı eteğindeki Magnesia’yı kurmuşlardır. Sonra kurulan şehri Menderes Magnesia’sından ayırt etmek için “Magnesia ad Sipylum” adını kullanmışlardır. Magnesia, Türk hâkimiyeti sırasında zamanla Mağnisiye, Mağnisa, Manisa şekline dönüşmüştür.

 

Manisa ne demek?

Manisa kelimesi, "Büyük Şehir" anlamına gelen bir terim olarak evrildi. Ancak Manisa'nın adının sırrı burada bitmiyor. Kelimenin kökeniyle ilgili birçok teori ortaya atılmış olsa da, kesin bir sonuca ulaşmak mümkün olmamıştır. Bazıları bu ismin, Lidya Kralı II. Manes'ten geldiğini öne sürerken, diğerleri ise eski Yunanca veya Frig dillerinden türediğini iddia ediyor.

Manisa Üzüm Bayramı nasıl değişti? Manisa Üzüm Bayramı nasıl değişti?

Sonuç olarak, Manisa'nın adıyla ilgili net bir bilgiye ulaşamamak belki de şehre ayrı bir mistik hava katıyor. Her ne olursa olsun, Manisa'nın sırlı adı, tarih boyunca pek çok medeniyetin izlerini taşıyan bu topraklara ayrı bir anlam katıyor.

Muhabir: Özkan ÇELİK