Evde en sık kullanılan alanlardan biri haliyle mutfak oluyor. Bu noktada mutfak fayansı yağ, kir ve yiyecek lekeleriyle kaplanabiliyor. Hem hijyen sağlamak hem de mutfak görünümünü estetik tutmak önem arz ediyor. Mutfak fayansı nasıl temizlenir? En etkili ve pratik yağ çıkarma yöntemlerini listeledik!

Mutfak Fayansı Nasıl Temizlenir? Yağ Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Bilindiği üzere mutfak fayansları evin en sık kirlenen ve temizlenmesi gereken yerlerinden biridir. Aksi taktirde mutfak fayanslarında yer alan yağ lekeleri yapışmakta ve çözümü oldukça zor olmaktadır.

Pek, mutfak fayansı nasıl temizlenir? Marketlerde bunun için birçok ürün bulunmaktadır. Ancak bu ürünler çok fazla kimyasal içermektedir. Bu sebeple uzmanlar hem solunum rahatsızlıklarına sebebiyet vermesi hem de mutfak fayanslarının ömrü açısından tavsiye etmemektedir.

Dolayısıyla mutfak fayansı neyle temizlenir sorusuna bazı doğal alternatifler üretilmiştir. Bu kapsamda mutfak fayansı temizliği arap sabunu, beyaz sirke, soda, karbonat gibi birçok doğal malzeme yardımıyla yapılabilmektedir.

Farah Zeynep Abdullah: Yemek yemiyorum Farah Zeynep Abdullah: Yemek yemiyorum

Bu malzemeler konusunda akıllara takılan bir soru daha vardır. Yumuşatıcı ile fayans temizliği mümkün mü? Yumuşatıcı yardımıyla fayans temizliği mümkündür. Ancak yumuşatıcı kireç lekesine karşı etkili temizlik ve parlaklık sunmaktadır. Bu sebeple yağlı mutfak fayansları için uygun değildir.

Mutfak Fayansi Nasil Temizlenir 3

Mutfak Fayanslarından Leke Çıkarma Yöntemleri

Yukarıda genel hatlarıyla saydığımız malzemeler belli oranlarda karıştırılarak, çeşitli solüsyonlar elde edilmektedir. Böylece mutfakların yağ tutmuş fayansları temizlenebilmektedir. Mutfak fayansından leke çıkarma yöntemlerini detaylıca açıkladık…

Arap Sabunu ile Fayans Temizliği  

Yağlı mutfak fayansı nasıl temizlenir sorusunun ilk çözümü arap sabunundan geçmektedir. Bu kapsamda öncelikle arap sabunu ile yarım kova su karıştırılmaktadır. Ardından ise elde edilen karışımın içerisine sünger ya da bir bez batırılarak temizliğe başlanır.

Karışım yağı anında çıkarmasının yanı sıra, fayansları parlatmakta ve etrafa hoş bir koku yaymaktadır. Arap sabunu ile fayans temizliği aynı zamanda, siyah mutfak fayansı nasıl temizlenir sorusunun yanıtını oluşturmaktadır.

Sirke ile Fayans Temizliği

Mutfak fayansı nasıl temizlenir sorusunun bir diğer yanıtı ise beyaz sirkedir. 6 bardak su, yarım fincan kabartma tozu, 3 tane limon ve çeyrek fincan beyaz sirke yardımıyla karışım hazırlanmaktadır. Bu karışım ile yağlı mutfak fayansları parlayacak ve temizlenecektir.

Ancak bu karışımın bir püf noktası bulunmaktadır. Bu karışımın fısfıslı bir şişeye konulup, akabinde püskürterek kullanılması önerilmektedir. Çünkü püskürtülen karışım beş on dakika beklediğinde daha etkili bir sonuç vermektedir.

Mutfak Fayansi Nasil Temizlenir 2

Karbonat ile Fayans Temizliği

Öncelikle bir kabın içine 1 litre su ve 5 yemek kaşığı soda eklenip karıştırılmaktadır. Oldukça basit olan bu yöntem ile mutfak fayansları yağdan kurtulmaktadır.

Ancak bu yöntemi kullanacak kişilerin bilmesi gereken bir nokta vardır. Karışımın bir sünger yardımıyla ve süngerin sert olan kısmıyla uygulanması gerekmektedir. Bu sayede fayanslar, ovalayarak yağlardan kurtulabilmektedir.

Buhar ile Fayans Temizliği

Buhar uygulaması ile fayans temizliği bilinen en pratik yöntemdir. Buhar makinesi sayesinde temizlik suyunun sıcaklığı, 150 dereceye kadar ulaşmaktadır. Bu sayede en inatçı lekeleri bile anında yok etmektedir.

Ancak buhar ile fayans temizliği yaygın olarak kullanılamamaktadır. Çünkü buhar makinesinin fiyatı oldukça yüksektir.

Muhabir: Özkan Çelik