Bahar alerjisine karşı Anadolu propolisi önerisi Bahar alerjisine karşı Anadolu propolisi önerisi

Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen kuşkonmaz hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Kuşkonmazsın bir Asya bitkisi olduğunu söyleyen Gülşen, kuşkonmazın tarihinin çok eskiye dayandığını ve ilaç olarak kullanıldığını söyleyen Gülşen, bitkinin besin değerlerini ve faydalarını detaylı bir şekilde açıkladı.

Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, “Kuşkonmaz yani Asparagus officinalis olan Asya bitkisidir. Tarihi 15. ve 17. yüzyıllara dayanan kuşkonmaz ilk olarak ilaç olarak kullanılıyordu.Tanınmaya başladığı, bu tarihlerde daha çok ilaç olarak kullanıldığı bilinmektedir. 4 farklı olan rengi olan kuşkonmaz yeşil, mor, pembe ve beyaz gibi farklı renklerde olabilir” dedi.

Kuşkonmazın 100 gramında 39 kcal enerji, 0,10 gr yağ, 1,80 gr diyet lifi, 0,66 mg demir, 64 mg fosfor, 28 mg kalsiyum, 20 mg magnezyum, 30,3 mg C vitamini ve 80 mcg folat bulunduğu söyleyen Gülşen, içinde bulunan bu besin değerlerinin insan sağlığı için oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Gülşen, kuşkonmazın faydalarını şöyle sıraladı:

“Kuşkonmazın birçok faydası vardır. Antioksidandır, antioksidan özelliğinden dolayı radikalleri indirgeyerek bağışıklığımızı korur ve hastalanmamızı engeller. İçerdiği  antosiyanin adı verilen pigmentler kan basıncını düşürerekek kalp sağlığını destekler. İçerdiği saponin adli bazı bileşikler başta kolon kanseri olmak üzere kanseri önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca içerisinde bulunan polisakkaritler, steroidal saponinler ve flavonoidlerin kanseri önlemeye yardımcı maddelerdir. Sindirim sistemini korur. İdrar söktürücü etkisi vardır. Vitamin bakımında zengin olduğu için kemik erimesini önlemeye yardımcı olabilir.”

Kaynak: Haber Merkezi